Ήρθε το καλοκαίρι. Μικροί και μεγάλοι γιορτάζουν και χαίρονται την ζέστη του καλοκαιριού και μαζί με αυτό ήρθε και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής που θα ενώσει όλους τους ανθρώπους όλης της χώρας.
Το Σάββατο 21 Ιουνίου λοιπόν θα διοργανωθεί ένα μεγάλο φεστιβάλ μουσικής. Να είστε όλοι εκεί. Ακούστε το παρακάτω διαφημιστικό για να ξέρετε τι να κάνετε για να διασκεδάσετε.
Σε όλους μας αρέσει να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Πόσο μάλλον όταν μαθαίνουμε παίζοντας ωραία και διασκεδαστικά παιχνίδια βασισμένα σε γνώσεις που θα μας χρησιμεύσουν μια ζωή.
Θεωρώ ότι τα κορίτσια είναι διαφορετικά...(Άγγελος, Ορέστης, Νίκος)
Δεν πρέπει να κοροιδεύουμε κάποιον που είναι από άλλη χώρα..(Γιάννης, Χρήστος , Παντελής) ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΖΗΤΙΑΝΟΙ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΑΣΤΕΙΟΙ ΜΑΥΡΟΙΚΛΕΦΤΕΣ
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ - ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
Θεωρώ ότι οι ξένοι είναι διαφορετικοί...(Ευγενία, Αθηνά)
ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ - ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
Δεν πρέπει να κοροιδεύουμε κάποιον για τα κιλά του(είτε είναι περισσότερα είτε λιγότερα από τα δικά μας!!)
Μαμά, μπαμπά, τι είναι η ανακύκλωση; Φτιάχνοντας έναν όμορφο κόσμο για τα παιδιά μας!
Στην τάξη μας αυτό τον καιρό μαθαίνουμε για τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης και για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια. Τα παιδιά δεν μπορούν βέβαια να κατανοήσουν τις περίπλοκες έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος. Με απλά λόγια όμως και με παραδείγματα όπως: «Αυτές οι παλιές εφημερίδες μπορούν να ξαναγίνουν καινούριες. Έτσι, δεν θα γεμίζουν τον αέρα με καπνό που βγάζουν όταν καίγονται» ή «Αν οι άνθρωποι κάθε φορά χρησιμοποιούν άλλη σακούλα, κουτί κ.ο.κ. κάνουν πολλά σκουπίδια. Έτσι, δεν θα μείνει πια χώρος για τους ανθρώπους πάνω στη γη, γιατί όλη η γη θα γεμίσει σκουπίδια» ή «Ξέρεις ότι το χαρτί γίνεται από δέντρα; Όταν ζωγραφίζεις στο πίσω μέρος αυτού του παλιού χαρτιού, αντί να χρησιμποιείς καινούριο, βοηθάς να σωθεί ένα δέντρο;» μπορούν να καταλάβουν πόσο πολύ εξαρτώμαστε από τη φύση και να καταλάβουν πιο εύκολα την ανακύκλωση. Αν από μικρά συνηθίσουν τις τρεις βασικές αρχές: Μειώστε την κατανάλωση, Ξαναχρησιμοποιήστε και Ανακυκλώστε, η καλή περιβαλλοντική συμπεριφορά θα τους γίνει δεύτερη φύση.
Έτσι, κι εμείς σας προτείνουμε να κάνετε κάποια πραγματάκια για να βοηθήσετε:
Μειώστε την κατανάλωση Μάθετε τα παιδιά σας να κλείνουν πάντοτε το φως όταν βγαίνουν από ένα δωμάτιο. Ποτέ να μην αφήνουν το νερό να τρέχει όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους, ούτε να τραβούν το νερό της τουαλέτα για διασκέδαση και τόσα άλλα μικρά αλλά χρήσιμα πράγματα.
Ξαναχρησιμοποιήστε, όλη η οικογένεια Σακούλες, δοχεία τροφίμων, παλιά περιοδικά και εφημερίδες, κύλινδροι από χαρτιά τουαλέτας, χάρτινες αυγοθήκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες κατασκευές αντί για ακριβά υλικά χειροτεχνίας. Ακόμα και σε κουτιά από παπούτσια μπορούν τα παιδιά να συλλέξουν τα παιχνίδια τους, τα αυτοκινητάκια τους ή τόσα άλλα μικρά παιχνίδια που έχουν.
Ανακυκλώστε με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας Μπορείτε να συλλέγετε πλαστικά, χαρτιά, γυάλινα μπουκάλια και κουτιά από κονσέρβες και να τα τοποθετείτε σε ειδικά κουτιά στο σπίτι σας ή στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης.
Παρακολουθείστε αυτό το υπέροχο παραμύθι με τα παιδιά σας και συζητείστε για τη σημασία της ανακύκλωσης:
Γενικά, εφαρμόστε τις απόψεις σας για την προστασία του περιβάλλοντος! Καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για γονείς μικρών παιδιών, που είναι ήδη υπερβολικά φορτωμένοι, αλλά να ξέρετε ότι η δική σας σωστή περιβαλλοντικά συμπεριφορά είναι το πρότυπο που διδάσκει το παιδί σας και που επιπλέον βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σας ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να μάθουμε για την ανακύκλωση!
Πως είναι οι σχέσεις των γονέων και των παιδιών σήμερα;
Όπως μας δείχνει η ψυχολογία οι σχέσεις μεταξύ γονείς και παιδιά δεν είναι έτσι όπως ήταν παλιά. Έχουν αλλάξει. Έχει αλλάξει η ψυχολογία παιδιών και μεγάλων και έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Τα παιδιά δεν μένουν με το στόμα κλειστό πλέον όταν διαφωνούν με τους γονείς και απαιτούν να εισακουστούν τα δικαιώματά τους. Από την άλλη οι γονείς είναι δύσκολο πλέον να κερδίσουν το σεβασμό των παιδιών και οι σχέσεις με τα παιδιά τους γίνεται πιο δύσκολη και θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό δέσιμο αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού. Δεν θα πρέπει οι γονείς να νευριάζουν με τα παιδιά, αλλά να προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να τα καταλάβουν, όσο κι αν αυτό μοιάζει αδύνατον.
Είναι γνωστό πως δεν είναι εύκολο και για τα μικρότερα παιδιά, οπότε οι γονείς θα πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν πράγματα για να βελτιώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά. Θα πρέπει να κάνουν προσπάθειες από κοινού οι γονείς, μανάδες και πατεράδες. Για να επιτύχετε οι γονείς την πολυπόθητη αρμονία μέσα στην οικογένειά σας την οποία χρειάζεστε πολύ γονείς και παιδιά, πραγματικά θα πρέπει να προσέξετε πολλά από τα παρακάτω βήματα που σας δίνουμε και να λειτουργήσετε μαζί τους:
Προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους από τους οποίους προέρχεται η αρνητική συμπεριφορά των παιδιών. Βέβαια, πρέπει να τα καταλάβετε για να μπορείτε να έχετε αντικείμενο επικοινωνίας.
Να συζητάτε κάθε πρόβλημα και να μην κρύβετε τα προβλήματα από τα παιδιά. Να τους βάλετε μέσα στα προβλήματα, γιατί όταν δεν τους λέτε την αλήθεια τα παιδιά καταλαβαίνουν, δεν μπορείτε να τα ξεγελάσετε και με αυτόν τον τρόπο, το άγνωστο είναι χειρότερο και πιο απειλητικό για αυτά. Η αλήθεια μπορεί να μην τους φανεί τόσο τραγική όσο εκείνα που τους κρύβετε, και να είστε σίγουροι πως το αντιλαμβάνονται σε κάθε ηλικία. Δεν μπορείτε να τα ξεγελάσετε με τίποτα. Βρείτε, λοιπόν, έναν όμορφο τρόπο να συζητάτε σαν οικογένεια ότι συμβαίνει με όμορφο τρόπο ανάλογα την ηλικία τους. Με ηρεμία, δίχως φωνές και κατηγορίες προς καμία κατεύθυνση. Θυμηθείτε πως τα παιδιά θα μεγαλώσουν κάποια στιγμή και μόνο έτσι θα δημιουργηθεί μια σταθερή σχέση ανάμεσά σας όπου θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση και την ικανοποίηση και των δυο πλευρών, γονείς και παιδιά.
Αφήστε τα παιδιά σας να σηκώσουν το βάρος των συνεπειών που έχουν οι πράξεις και επιλογές τους. Πώς άραγε θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τα πάντα μόνα τους και να διαμορφώσουν τη δική τους προσωπικότητα, την δική τους αυτονομία αν δεν αρχίσετε εσείς οι γονείς από μικρά να τα αφήνετε να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων και επιλογών τους;
Αν είστε εκεί συνεχώς όποτε «πέφτουν» ή κάνουν λάθη για να τους σηκώνετε ή να τους τα διορθώνετε δίχως να υποστούν καμία συνέπεια ή δίχως να μάθουν να τα διορθώνουν ή να ζουν με αυτά, πώς θα διαμορφώσουν δική τους προσωπικότητα, την δική τους ικανότητα σκέψης, πράξης, σταδιακά και όχι απότομα, ώστε να προχωρήσουν ομαλά στην ενηλικίωση; Μήπως δεν αφήνετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν με το να τα λυπάστε και να τους δίνετε τα πάντα κάθε στιγμή; Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους ικανότητες. Στην ουσία, βοηθώντας τους, δεν τους βοηθάτε, αλλά τους δείχνετε με τον καλύτερο τρόπο, παραδειγματικά πως είναι άχρηστα να κάνουν πράγματα μόνα τους, δεν δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που θα έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για να τολμήσουν μόνα τους το οτιδήποτε και αυτό περνάει αργότερα και στην ενήλικη ζωή τους.
Δώστε προσοχή στα παιδιά σας όταν η συμπεριφορά τους είναι αποδεχτή και αγνοείστε τα όταν δεν είναι. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά σας θα σταματήσουν σιγά-σιγά τις αρνητικές συμπεριφορές μόνο και μόνο για να σας τραβήξουν την προσοχή ή για να σας πάνε κόντρα.
Όταν δούνε πως δεν αντιδράτε καθόλου με την αρνητική τους συμπεριφορά θα δοκιμάζουν θετικές συμπεριφορές.
Οι σχέσεις της οικογένειας σήμερα και τα προβλήματα που προκαλεί:
Ημέρα Τετάρτη 20/05/2015 και ώρα 18:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Δημοτικού σχολείου Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Σχέσεις γονέων και παιδιών και τρόποι επίλυσης προβλημάτων". Στην ημερίδα θα μιλήσουν ψυχολόγοι και γονείς που έλαβαν μέρος ένα πείραμα με θέμα "Τρόποι επίλυσης προβλημάτων.". Θα μάθετε για το θέμα και θα κάνετε πρακτική πάνω στους τρόπους επιλύσεως.
Με αφορμή ένα περιστατικό βίας που έγινε στην τάξη αποφασίστηκε από τον σύλλογο δασκάλων να γίνει μία ενημέρωση για τους γονείς και τα παιδιά, καθώς είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί όλους τους γονείς και τα παιδιά της χώρας μας.
Στις 11/05/2015 και ώρα 17:00 μ.μ. παρακαλούνται όλοι οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους να παρευρεθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου για να ενημερωθούν καθώς και να συζητήσουμε επί του θέματος!
Μία μικρή ενημέρωση του θέματος πριν την συνάντηση:
Tobullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά – σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική – που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός της είναι η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων) που την υφίσταται.
Σωματικός εκφοβισμός είναι τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές κλπ. Λεκτικός εκφοβισμός είναι η κοροϊδία, οι διακρίσεις, τα σεξουαλικά σχόλια κοκ. Κοινωνικός εκφοβισμός είναι η διάδοση φημών, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, η απομόνωση από την ομάδα κλπ. Επίσης υπάρχει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κοκ.
Στη συμπεριφορά του bullying υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ’ αυτούς που την ασκούν και σ’ αυτούς που την υφίστανται. Δεν πρόκειται για μια διαμάχη που χρειάζεται επίλυση. Όλη η εξουσία είναι στο άτομο ή στην ομάδα που την ασκεί. Τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, δείχνουν απέχθεια και περιφρόνηση σ’ αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν. Πιστεύουν ότι μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά γίνονται πιο σημαντικοί.
Η σχολική ζωή του bullying!
Τα παιδιά ζουν δυσκολες στιγμες κα δεν χρειάζονται μόνο τα θύματα βοήθεια αλλα και οι δράστες!
Ενδεικτικές συμβουλές για τα θύματα:
●Μην το κρατάς μυστικό. Πες το σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι και ζήτησε τη βοήθειά του. Μπορεί να είναι ο γονιός σου, ένας δάσκαλος, ο διευθυντής του σχολείου, ο προπονητής σου.
Όταν δέχεσαι τέτοια συμπεριφορά, μείνε ήρεμος. Προσπάθησε να μη δείξεις θυμό ή φόβο. Τα άτομα που ασκούν εκφοβισμό αποζητούν την αντίδρασή του θύματος. Τους αρέσει να βλέπουν ότι σε αναστατώνουν. Αν δεν αντιδράς όπως περιμένουν, μπορεί να βαρεθούν και να σταματήσουν.
●Αγνόησε αυτούς που σε εκφοβίζουν. Όσο δεν νιώθεις άσχημα μ’ αυτά που σου κάνουν ή σου λένε, τόσο τους αποδυναμώνεις.
●Γίνε μέλος μιας ομάδας. Έτσι θα κάνεις νέους φίλους και θα έχεις μεγαλύτερη υποστήριξη.
Τι πρέπει να γονείς των παιδιών που είναι θύματα του bullying:
- Παρατηρήστε το παιδί σας για σημάδια που δείχνουν ότι είναι θύμα bullying: Tα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν μιλάνε για αυτό. Ενδεικτικά σημάδια bullying είναι: σκισμένα ρούχα, δισταγμός να πάει σχολείο, χαμηλή όρεξη, εφιάλτες, κλάμα ακόμα και ενδείξεις κατάθλιψης και άγχους. Αν καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι θύμα bullying, μην του πείτε "θα περάσει" ή "δεν πειράζει". Μιλήστε μαζί του ανοιχτά για να καταλάβετε τι συμβαίνει στο σχολείο και τι χρειάζεται να κάνετε για να ξεκαθαρίσετε το πεδίο.
- Μάθετε στο παιδί σας πως να χειρίζεται το bullying: Μέχρι να γίνει κάτι από τη διοίκηση του σχολείου και αφού έχει ξεκινήσει η διαδικασία έρευνας εκεί, δείξτε στο παιδί σας πως να χειρίζεται το bullying χωρίς να νιώθει ηττημένος και κατατροπωμένος. Παίξτε σενάρια στο σπίτι και δείξτε του πως να αγνοεί έναν παιδί που εκφοβίζει ή αναπτύσσει συμπεριφορά που αντιγράφει το bullying.
Όταν μιλάμε για ρύπανση του αέρα αναφερόμαστε σε δηλητηριώδη
και τοξικά αέρια που αναπνέουμε και που κανονικά δε θα υπήρχαν στο αέρα..
Έχετε παρατηρήσει ότι στην εξοχή ο αέρας μυρίζει διαφορετικά
από ότι στις πόλεις;
Αυτό συμβαίνει διότι οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων βγάζουν
καυσαέρια που είναι επικίνδυνα. Τα άερια αυτά παράγονται από την καύση των
καυσίμων στους κινητήρες των καυσίμων.
Αν και γίνονται προσπάθειες τα καύσιμα (η βενζίνη και το πετρέλαιο) να
γίνουν καλύτερα και οι κινητήρες βελτιώνονται για να καίνε λιγότερο, όσο
υπάρχουν αυτοκίνητα που λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο η μόλυνση από αυτά
θα είναι σημαντική.
Όμως τοξικά αέρια παράγονται και από τα εργοστάσια αλλά και
από τις μονάδες της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.
Αυτά είναι τα αέρια που ανπνέουμε έξω στο δρόμο. Όμως ακόμη
και μέσα στο σπίτι υπάρχουν τοξικά αέρια που μπορούν να μας βλάψουν. Ο καπνός
του τσιγάρου είναι επικίνδυνος και προκαλεί πολλές αρρώστιες. Αλλά και η
μυρωδιά της φρέσκιας μπογιά και χημικών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι
επικίνδυνα και πρέπει να τα αποφεύγουμε.
Για να δούμε ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα και τοξικά άερια:
Βιοτικό ονομάζουμε κάθε στοιχείο που έχει ζωή, δηλαδή κάθε φυτικός και ζωικός οργανισμός.
Αβιοτικό ονομάζουμε κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή π.χ. ο αέρας, το έδαφος, η ηλιοφάνεια, οι βροχοπτώσεις, η θερμοκρασία κ.ά.
Οικοσύστημα ονομάζουμε το σύνολο των βιοτικών
και αβιοτικών στοιχείων μιας περιοχής
καθώς και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους.
Στην Ελλάδα, εξαιτίας του πολύμορφου ανάγλυφού της υπάρχει μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων. Σε αυτά συναντάμε πολλά σπάνια φυτά και ζώα, που δυστυχώς όμως απειλούνται με εξαφάνιση και χρειάζονται προστασία.